Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ο Μπιλ Κλίντον επισκέπτεται τον Γκάμπο στην Καρταχένα

"Δεν είναι πια νέος όπως παλιά, αλλά τα μάτια του λάμπουν". Αυτό δήλωσε ο  Μπιλ Κλίντον μετά τη σύντομη συνάντησή του με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, την προηγούμενη Τετάρτη στην Καρταχένα της Κολομβίας.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ (1993 - 2001) βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην πόλη της Καραϊβικής για να παραστεί σε εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, και με την ευκαιρία συναντήθηκε με το νομπελίστα συγγραφέα (1982), τον οποίο χαρακτήρισε παλιό φίλο και είπε ότι αγαπάει, σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα El Tiempo της Μποκοτά, η οποία δημοσίευσε και φωτογραφίες από τη συνάντηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στον Κλίντον "δεν χωρούσε το χαμόγελο στο πρόσωπο" όταν βγήκε από το σπίτι του Γκάμπο, που υποδέχτηκε τον πρώην πρόεδρο ντυμένος στα λευκά μαζί με τη σύζυγό του, Μερσέντες Μπάρτσα, με την οποία μένει μόνιμα στην Πόλη του Μεξικού και περνά μερικές μέρες ξεκούρασης στην παλιά αποικιακή πόλη της Καρταχένα των Ινδιών.


"Μιλήσαμε για την οικογένεια. Με ρώτησε για την κόρη μου, την οποία γνώρισε πριν 20 χρόνια και είχε μαζί της με μεγάλη κουβέντα γύρω από τα βιβλία του. Εξεπλάγη που ένα άτομο τόσο νέο είχε διαβάσει τόσο και γνώριζε το έργο του. Γίναμε φίλοι εξαιτίας αυτού. Ένα μήνα μετά, έστειλε στην Τσέλσι (Κλίντον) όλη τη συλλογή στα αγγλικά των βιβλίων που είχε γράψει, γιατί ήταν πολύ εντυπωσιαμένος που είχε αυτή ήδη διαβάσει τέσσερα από αυτά".

"Και του είπα ότι τον αγαπούσα", κατέληξε ο Κλίντον, ο οποίος από την Τρίτη βρίσκεται σε επίσκεψη στην Καρταχένα της Κολομβίας για να παρουσιάσει το κοινωνικό έργο του ιδρύματος στο οποίο προεδρεύει.

"Ήταν μια συζήτηση παλιών φίλων. Μίλησαν για τις ζωές τους κατά τα τελευταία χρόνια. Στο τέλος, όταν σηκώθηκαν από το τραπέζι για να βγάλουν μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες, όλοι όσοι εργάζονταν στο σπίτι ήρθαν να ποζάρουν μαζί με τον πρώην πρόεδρο και το συγγραφέα", γράφει η El Tiempo.

Ο Κλίντον εγκαινίασε την προηγούμενη Τετάρτη ένα κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης με τον τίτλο Acceso [πέρασμα], με έδρα σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Καρταχένα, πρωτεύουσας του διαμερίσματος Μπολίβαρ στην Καραϊβική. Γύρω στα 800 άτομα μεταξύ 18 και ετών θα μπορούν να σπουδάσουν στο Acceso τεχνικές ειδικότητες σχετικές με τον ξενοδοχειακό και τον τουριστικό τομέα, με χρηματοδότηση του ιδρύματος Κλίντον.

Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος παρουσίασε ένα άλλο πρόγραμμα του ιδρύματος, με την ονομασία Oferta Local Productos del Caribe [τοπική προσφορά προϊόντων της Καραϊβικής] και στόχο να προωθήσει στην αγορά διάφορα είδη κατασκευασμένα από μικρούς τοπικούς παραγωγούς.

Πηγή: La Jornada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...