Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

5ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις)

Για 5η συνεχή χρονιά, ο ισπανόφωνος πολιτισμός σάς δίνει ραντεβού στην Αθήνα. Πεντακόσια εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο μιλούν ισπανικά. Στο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ «Λογοτεχνία εν Αθήναις» - ΛΕΑ, 13 έθνη από τις δύο όχθεις του Ατλαντικού συναντώνται γύρω από τον πολιτισμό και τη λογοτεχνία για 10 μέρες. Το ΛΕΑ αποτελεί πλέον μια συνάντηση εκ των ουκ άνευ στην πολιτιστική ζωή της Ελλάδας (περισσότεροι από 50.000 επισκέπτες μέχρι σήμερα) και έχει γίνει πόλος αναφοράς για την ιβηροαμερικανική λογοτεχνία στην Ευρώπη. Και ακόμα περισσότερο φέτος, που περιμένουμε κάποιους από τους πιο φημισμένους, αναγνωρισμένους και δημοφιλείς δημιουργούς στον κόσμο, όπως ο Λεονάρντο Παδούρα από την Κούβα και ο Πέτρος Μάρκαρης από την Ελλάδα. Το φετινό 5ο Φεστιβάλ ΛΕΑ θα αποτελέσει σημείο παρουσίασης και συνάντησης της καλλιτεχνικής και λογοτεχνικής πορείας των σημαντικότερων εκπροσώπων της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής, τόσο της ισπανόφωνης όσο και της πορτογαλόφωνης γραμματείας (Πορτογαλία και Βραζιλία), αλλά και της φωτογραφίας, της γελοιογραφίας, της μουσικής, της γαστρονομίας και της ποίησης.

Το 5ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ "Λογοτεχνία εν Αθήναις", διοργανώνεται από το πολιτιστικό περιοδικό SolLatino, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και το Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος" και για 10 μέρες παρουσιάζει στην Αθήνα μια μεγάλη πολιτιστική γιορτή, με μια έκθεση φωτογραφίας του διάσημου φωτογράφου Ντανιέλ Μορντζίνσκι, μία εβδομάδα αφιερωμένη στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία και μία δεύτερη αφιερωμένη αποκλειστικά στον έντεχνο λόγο, με συναντήσεις, στρογγυλές τράπεζες, ποιητικές βραδιές, αφήγηση παραμυθιών και συναυλίες. Οι προσκεκλημένοι μας είναι καταξιωμένοι λογοτέχνες και συγγραφείς που σφραγίζουν σήμερα με το έργο τους το χώρο των γραμμάτων στην Ιβηρική Χερσόνησο, στην Ευρώπη, και στη Λατινική Αμερική.  Ανάμεσά τους, ο Λεονάρντο Παδούρα και ο Αλέξις Ντίας Πιμιέντα (Κούβα), η Ντούλσε Μαρία Καρντόζο (Πορτογαλία), ο Χόρχε Αρμπελέτσε (Ουρουγουάη), η Άνα Πάουλα Μάια (Βραζιλία), ο Ελικούρα Τσιουαϊλάφ (Χιλή), η Εστέρ Αντρέ (Μεξικό), ο Χουάν Βιθέντε Πικέρας, ο Λουίς Αλμπέρτο ντε Κουένκα και η Αλίθια Μαρίνιο (Ισπανία), ο Ομάρ Φιγκερόα Τούρσιος και η Αδριάνα Νάνι Μοσκέρα (Κολομβία).



Από τις 12 Ιουνίου ως τις 6 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Από μελάνι και φως, με εκατό περίπου πορτρέτα των σημαντικότερων ισπανόφωνων συγγραφέων - από τον Μπόρχες ως τους Νομπελίστες Βάργκας Γιόσα και Γκαρσία Μάρκες -, που δημιούργησε επί μία τριακονταετία ο παγκοσμίου φήμης Αργεντινός φωτογράφος Ντανιέλ Μορντζίνσκι, ο οποίος βρίσκεται εγκατεστημένος στο Παρίσι.

Το Σάββατο 15 Ιουνίου θα εορταστεί το «Θερμαίνοντας τις μηχανές LEA», μια μέρα ποίησης και μουσικής με την ισπανόφωνη κοινότητα που διαμένει στην Ελλάδα στο βιβλιοπωλείο Ποιήματα και Εγκλήματα (Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι).

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΛΕΑ, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου θα εορταστεί η Ημέρα της Ελλάδας, με παρουσίαση της ελληνίστριας από την Ουρουγουάη, Μαργαρίτα Λαρριέρα και του συμπατριώτη της συγγραφέα Χόρχε Αρμπελέτσε, καθώς και ένα αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη, στο Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος".

Πάντοτε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΛΕΑ, την Τρίτη 18 Ιουνίου θα εορταστεί η Ημέρα του Πορτογαλόφωνου Κόσμου ΛΕΑ, με μουσική και παρουσιάσεις διαφόρων πτυχών της πολιτιστικής ζωής στην πορτογαλική γλώσσα.

Leonardo Padura Fuentes
Ακόμα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΛΕΑ, το Σάββατο 22 Ιουνίου θα εορταστεί η Ημέρα των Ισπανικών, με δραστηριότητες για παιδιά, και την εξέχουσα παρουσία του Κουβανού  αυτοσχεδιαστή, μουσικού και ποιητή Αλέξις Ντίας Πιμιέντα.

Και για τη λήξη του Φεστιβάλ, θα παρακολουθήσουμε μια συζήτηση ανάμεσα σε δύο μεγάλους της αστυνομικής λογοτεχνίας, τον Λεονάρντο Παδούρα (Κούβα) και τον Πέτρο Μάρκαρη (Ελλάδα), τους δύο συγγραφείς νουάρ μυθιστορήματος με τις περισσότερες πωλήσεις αυτήν τη στιγμή στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας, παράλληλα με τον λογοτεχνικό κύκλο, θα λειτουργεί στο Ινστιτούτο Θερβάντες και μια Έκθεση Βιβλίου και Χειροτεχνίας.

Υπό την αιγίδα των Πρεσβειών της Αργεντινής, της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας, της Ισπανίας, της Κούβας, της Κολομβίας, του Μεξικού, της Ουρουγουάης, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας και της Χιλής και τη Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας.

Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, την Εταιρία Ελλήνων Ισπανιστών, το Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Σύλλογο των εν Ελλάδι Καθηγητών της Ισπανικής και Ισπανιστών (ΣΕΚΙ), τον Εκπολιτιστικό Σύνδεσμο Λατινοαμερικάνων και Ισπανών στην Ελλάδα (ASCLAYE), τον Ελληνο-Κολομβιανό Σύλλογο.

Χορηγοί: Teleperformance Hellas, Havana Club, Travel Latino.
Υποστηρικτές: Selected Books, Chiquita Hellas, Abanico

Έδρα: Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα (τηλ. 210.3634117, εσωτ. 2) και Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος", Μέγαρο "Μακεδονία", Λ. Συγγρού 367, Παλαιό Φάληρο (τηλ. 210.9480700-9).

Για να κατεβάσετε το λεπτομερές πρόγραμμα στα ελληνικά, κάντε κλικ εδώ.

Είσοδος ελεύθερη. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα γίνουν στα ελληνική ή/και με μετάφραση στα ελληνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...