Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Δικαστήριο της Χιλής αποφάνθηκε ότι ο Πινοτσέτ καταχράστηκε πάνω από $ 6.000.000 από το κράτος

Πηγή: Elciudadano.cl
του Matías Rojas

Ο ειδικός εισαγγελέας του εφετείου του Σαντιάγο, Μανουέλ Βαλντεράμα, εξέδωσε πρωτόδικη απόφαση στην "υπόθεση Ριγκς" και καταδίκασε έξι αξιωματικούς τους στρατού εν αποστρατεία για κατάχρηση κρατικών κονδυλίων και απάτη, με άμεσα οφελούμενη την οικογένεια του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Πρόκειται για τους  Jorge Juan Ballerino Sandford, Ramón Castro Ivanovic, Gabriel Mario Vergara Cifuentes, Sergio Marcelo Moreno Saravia, Juan Mac-Lean Vergara και Eugenio Castillo Cádiz, οι οποίοι θα τελούν σε καθεστώς ελευθερίας υπό επιτήρηση.

Ο δικαστής υποστήριξε ότι οι εμπλεκόμενοι, "με την ιδιότητά τους ως δημόσιοι λειτουργοί, αφαίρεσαν για ίδιον συμφέρον του Αουγούστο Χοσέ Ραμόν Πινοτσέτ Ουγκάρτε και της οικογένειάς του, δημόσια κεφάλαια από το κρατικό ταμείο, υλοποιώντας με αυτό τον τρόπο την πράξη ιδιοποίησης των κεφαλαίων που είχαν υπό τον έλεγχό τους ως αρχηγοί σώματος στρατού, υπασπιστές και ιδιαίτεροι γραμματείς".

Το δελτίο τύπου της δικαστικής αρχής δείχνει ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στους λογαριασμούς της τράπεζας Riggs "δίχως αιτιολογία εισροής και εκροής, δεν μπορούν παρά να προέρχονται από παρακρατηθέντα έξοδα". Η υπεξαίρεση ανέρχεται σε  6.466.406 δολάρια ΗΠΑ.

Κλείνοντας οριστικά την υπόθεση, ο δικαστής Βαλντεράμα διέταξε την κατάσχεση των 24 ακινήτων που βρίσκονται στις πόλεις Ικίκε, Βαλπαραϊσο, Βίνα ντελ Μαρ, Κιντέρο, Σαν Χοσέ ντε Μάιπο, Βικτακούρα και Λάγκο Ράνκο, και ανήκουν στην οικογένεια του Πινοσέτ. Το ίδιο ισχύει  και για τρία οχήματα και επτά τραπεζικά έγγραφα που θα περάσουν στην κατοχή του Υπουργείου Οικονομικών.Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την υπόθεση δεν εξετάστηκε η ποινική ευθύνη των συγγενών του Πινοτσέτ ούτε δόθηκε σημασία σε άλλη πηγές που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την προέλευση της περιουσίας του δικτάτορα: το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών υπό το στρατιωτικό καθεστώς.

Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Βενεδίκτο Καστίγιο στο βιβλίο του "Πινοτσέτ, ο μεγάλος μιζαδόρος," στις 14 Οκτωβρίου 2005, μια ομάδα αποτελούμενη από τον υπαστυνόμο Patricio Bascuñán, τον επιθεωρητή
René Sagardia και τον επιθεωρητή Β' Axel Muñoz, οι οποίοι ανήκουν στην Ομάδα Εργασίας (Task Force) Ιδιωτικών Ερευνών (FTIR) της χιλιανής αστυνομίας, παρέδωσε έκθεση στους δικαστές που προσέγγιζε αυτό το ζήτημα".

Το έγγραφο ανέφερε την παραγωγή και την εμπορία πρόδρομων χημικών ουσιών της κοκαΐνης σε εγκαταστάσεις του Στρατού, προηγούμενα που σχετίζονται με τον επιχειρηματία συριακής καταγωγής Edgardo Bathich, τον πρώην πιλότο της CIA Ivan Baramdyka, και σχέσεις ανάμεσα σε χιλιανούς και κολομβιανούς εμπόρους ναρκωτικών που διατηρήθηκαν και μετά το τέλος της δικτατορίας, υπό την προστασία του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...