Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Φόρος τιμής στον Ρόκε Ντάλτον στην Αβάνα

Οδός J 164, Βεδάδο, Αβάνα: διαμέρισμα του Ρόκε Ντάλτον.

"Δύο πατρίδες έχω εγώ την Κούβα και τη δική μου". Αυτό μπορεί να διαβάσει κανείς από τις 11 το πρωί σήμερα [1] σε μια σεμνή πλακέτα και μας θυμίζει ότι εδώ έζησε ο ποιητής, επαναστάτης και σαλβαδορένιος: Roque Dalton.

Τα χέρια της Αϊδα Κάνιας, συντρόφισσάς του και μητέρας του Ροκίτο, του Χόρχε και του Χουάν Χοσέ, και του Ρομπέρτο Φερνάντες Ρεταμάρ [2] σηκώνουν ένα κίτρινο πανί, και συγκινημένος, ο Ρομπέρτο διάβασε το κείμενο και μας θύμισε ότι ο Ρόκε δεν είχε γίνει ακόμα 40 ετών [3] όταν δολοφονήθηκε από αυτούς που αποκαλούνtαν "συντρόφοι του" και πώς προσπάθησαν να σπιλώσουν με ατιμίες και ψέμματα την ψυχή του ολοκληρωμένου επαναστάτη.

Μένει ακόμα η μάχη για να διαλευκανθεί πλήρως η δολοφονία του.

Από το χέρι του Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο [4] έχουμε ταξιδέψει στα βήματα της ζωής του, της πλήρους από περιπέτειες και ποίηση, και τις κουβανικές διαδρομές του που μας έχουν διηγηθεί ο Βίκτορ Κασάους και ο Γκιγιέρμο Ροντρίγκες Ριβέρα σε μια κατάμεστη Casa de las Américas, μια ανάμνηση εκρηκτική, συναρπαστική, ζωντανή. Αλλά σήμερα, βλέποντάς μας να τον επευφημούμε, θα πρέπει να είναι ευτυχισμένος και γελαστός... γιατί ο Ρόκε Ντάλτον συμπληρώνει 80 χρόνια.

Ομιλία του Roque Dalton στην Casa de las Américas

[1] Το άρθρο γράφηκε 14 Μάη 
[2] Roberto Fernández Retamar (1930): Σπουδαίος κουβανός ποιητής και εν ενεργεία πρόεδρος του πολιτιστικού ιδρύματος Casa de las Américas, με μεγάλο κύρος και επιρροή στη Λατινική Αμερική.
[3] Ο Ντάλτον δολοφονήθηκε στις 10/5/1975, 4 ημέρες πριν γίνει 40 ετών. Σύμφωνα με την επικρατούσα εκδοχή από συντρόφους του στην επαναστατική οργάνωση ERP.  
[4] Εννοεί εκπομπή με θέμα τη ζωή του Ρόκε Ντάλτον στα πλαίσια της σειράς ντοκιμαντέρ Los Nuestros του Telesur, και παρουσιαστή το γνωστό μεξικανό συγγραφέα.

Πηγή: Cubadebate


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...