Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

65 χρόνια κουβανικής ιστορίας μέσα από 100 φωτογραφίες

Το Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας (ICP) εγκαινίασε τον Αύγουστο την έκθεση φωτογραφίας "‘¡Cuba, Cuba!" στη Νέα Υόρκη, μια έκθεση που διατρέχει μέσα απο 100 φωτογραφίες τα τελευταία 65 χρόνια ιστορίας του νησιού.

Από το 1950 μέχρι σήμερα, η έκθεση περιλαμβάνει τα έργα περισσότερων από 20 κουβανών φωτογράφων όπως ο Alberto Korda, ο Raúl Corrales και η María Eugenia Haya (Marucha), εμβληματικές φυσιογνωμίες στη χώρα της Καραϊβικής. Επιπλέον φιλοξενούνται αναγνωρισμένοι φωτογράφοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως οι Hamptonites Burt Glinn και Elliot Erwitt.
Από την παρακμή της νυχτερινής ζωής στην Αβάνα της δεκαετίας του 50 ή την Κουβανική Επανάσταση του 1959 και τους ηγέτες της, μέχρι την καθημερινότητα της χώρας, λίγα γεγονότα έχουν ξεφύγει από τη ματία αυτών των προσεκτικών φωτογράφων.

Αυτό το ενδιαφέρον πορτρέτο της χώρας επιδιώκει να αντικατοπτρίσει τον πλούτο της κουβανικής κουλτούρας, καθώς και τη δύναμη των ανθρώπων της και την πολυπλοκότητα της πολιτικής ιστορίας της.

Οι θυελλώσεις διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρωταγωνιστούν επίσης σ' αυτή τη σειρά φωτογραφιών του νησιού που ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε να αποκαλέσει "την πιο όμορφη γη που έχουν αντικρίσει ανθρώπινα μάτια".
Η έκθεση, που θα είναι ανοιχτή έως τις 7 Σεπτεμβρίου, αποτελείται από έργα που έχουν παραχωρηθεί από τη συλλογή του ICP, του Κέντρου Κουβανικών Σπουδών και την Πινακοθήκη του Πανεπιστημίου Lehigh.

Ανάμεσα στα 100 εκθέματα βρίσκονται επίσης εικόνες, προπαγανδιστικό υλικό και αδημοσίευτες εκδόσεις που δεν είχαν ποτέ πριν εκτεθεί μπροστά σε κοινό.

Η έκθεση χαιρετίστηκε επίσης από πολλούς στα πλαίσια της νέας προσέγγισης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κούβα, καθώς και ως προβολή της κουλτούρας και της ιστορίας του νησιού.





Πηγή: Cubadebate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...