Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Όλιβερ Στόουν: H διατήρηση του ελέγχου της Νοτίου Αμερικής ενδιαφέρει την Ουάσινγκτον

Πηγή: Granma

Ουάσινγκτον - “Δεν ενδιαφέρει την Αμερική  η πρόοδος των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Νότιο Αμερική, την ενδιαφέρουν οι μεγάλες εταιρείες, η εξουσία και ο έλεγχος” διαβεβαίωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο σκηνοθέτης και παραγωγός Όλιβερ Στόουν, για τον οποίο, η Λατινική Αμερική είναι “ένα ενδιαφέρον μέρος του κόσμου”.

Ο Στόουν, βραβευμένος με τρία Βραβεία Όσκαρ και πέντε Χρυσές Σφαίρες,  δεν συνηθίζει να μένει αδιάφορος με τις δηλώσεις και την κριτική του, ειδικά για την πολιτική της ίδιας του της χώρας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με την πολιτική  άλλων χωρών “που δεν συμφωνούν με την ιδεολογία της”, επεσήμανε σε μία συνέντευξη στο EFE.

Για αυτό, ο Στόουν θέλησε να διηγηθεί την ιστορία της Κούβας και της Βενεζουέλας, με ταινίες όπως Κομαντάντε και Αναζητώντας τον Φιντέλ για τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης και  Νότια των συνόρων και Ο φίλος μου ο Τσάβες για τον εκλιπόντα βενεζολάνο πρόεδρο Ούγκο Τσάβες.

Η Κουβανική Επανάσταση είναι για τον Στόουν, “μια εκπληκτική ιστορία της ανεξαρτησίας” που αψηφά την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και σχεδόν 60 χρόνια και υποστηρίζει ότι κάτι παρόμοιο συνέβη στη Βενεζουέλα με την έλευση του Τσάβες, του οποίου εξαίρει τη δημοφιλία.

Κατά τη γνώμη του Στόουν, ο Τσάβες έκανε “πολύ καλό” στη χώρα του και πάλεψε ενάντια “στην καταστολή και την άγνοια” χρόνων. Εξ αιτίας αυτού, τα αμερικάνικα ΜΜΕ “τον κατασπάραξαν”, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη του Νίξον.

Ο παραγωγός ελπίζει ότι η  προσέγγιση ΗΠΑ – Κούβας προωθεί μια πραγματική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ  των δύο χωρών.

Ο σκηνοθέτης της Wall Street και της The Doors μιλά με παρρησία και άνεση για την ιστορία και την σύγχρονη πολιτική, καθώς και για την Λατινική Αμερική, μια περιοχή για την οποία εκφράζει  σταθερά ενδιαφέρον.

“Γιατί είμαστε γείτονες, γιατί μου αρέσει ο κόσμος και γιατί πιστεύω ότι είναι μια ενδιαφέρουσα περιοχή του κόσμου”, εξομολογήθηκε.

Πολιτική, ιστορία, σινεμά, όλα αναμειγνύονται για τον Όλιβερ Στόουν, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι “τον ευχαριστεί” η χώρα του αλλά δεν μπορεί να μην κάνει κριτική σε ότι συμβαίνει εκεί, αλλά και στην πολιτική της.

Αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίζει να προωθείται σε όλο τον κόσμο το βιβλίο που έγραψε σε συνεργασία με τον ιστορικό  Πέτερ Κούζνικ,  Η άγνωστη ιστορία των ΗΠΑ και μεταφέρθηκε στην ομώνυμη σειρά ντοκιμαντέρ που προβάλλεται εδώ και μερικά χρόνια και εδώ και μερικούς μήνες υποτιτλίστηκε στα ισπανικά.

Να διηγείται την ιστορία με βάση όλες τις απόψεις και έτσι όπως συμβαίνει, είναι μια αναγκαιότητα για τον δημιουργό της Γεννημένος την 4η Ιουλίου και της Γεννημένοι Δολοφόνοι, ο οποίος θεωρεί αυτό το βιβλίο ένα φιλόδοξο εγχείρημα, αφού  περιέχει από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.


Βαγγέλης Γονατάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...