Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Αργεντινή 4 - 0 ΗΠΑ: Πρόκριση στον τελικό του Copa America, 30 χρόνια μετά το "χέρι του θεού"


Με εντυπωσιακή εμφάνιση σήμερα τα ξημερώματα, η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι σάρωσε με 4-0 τη διοργανώτρια ομάδα των ΗΠΑ στο Copa America "της εκατονταετηρίδας" και προκρίθηκε στο μεγάλο τελικό της Κυριακής, όπου θα αντιμετωπίσει το νικητή του άλλου ημιτελικού, μεταξύ Χιλής και Κολομβίας (παίζουν ξημερώματα Πέμπτης).

Ο Μέσι ήταν αναμενόμενα ο μεγάλος ηγέτης της albiceleste, πετυχαίνοντας και γκολ με εντυπωσιακό χτύπημα φάουλ στην 112η εμφάνισή του με την εθνική ομάδα, ξεπερνώντας έτσι τον Μπατιστούτα με 55 γκολ.

Η ομάδα του Γιούργκεν Κλίνσμαν δεν μπόρεσε να αντισταθεί, έχοντας και 3 απουσίες βασικών παικτών. Το σχέδιο του προπονητή των ΗΠΑ να σταματήσει τον Μέσι ουσιαστικά απέτυχε από το 3' λεπτό, όταν σε φάση που ξεκίνησε από κόρνερ ο Λαβέτσι σκόραρε με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής.

 

Η φετινή είναι "ειδική έκδοση" του αρχαιότερου θεσμού μεταξύ εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου, λόγω των 100 χρόνων (centenario) από την πρώτη διοργάνωση στην Αργεντινή το 1916. Το Κόπα Αμέρικα συνήθως διεξάγεται κάθε 4 χρόνια, αρχικά μεταξύ εθνικών ομάδων της Νοτίου Αμερικής. Από τη δεκαετία του '90 συμμετέχουν και ομάδες από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική.

Ο τελικός της Κυριακής θα είναι ο τρίτος μέσα σε δύο χρόνια για την Αργεντινή, μετά τον τελικό του Μουντιάλ το 2014 (έχασε 1-0 στην παράταση από τη Γερμανία) και το περσινό Κόπα Αμέρικα όπου έχασε το τρόπαιο στα πέναλτι από τη Χιλή. 

Τα εντυπωσιακά γκολ της Αργεντινής: Λαβέτσι (3'), Μέσι (32'), Ιγκουαϊν (51' και 87').


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πιο πάνω θρίαμβος συνέπεσε με την 30η επέτειο της μεγάλης νίκης - και με πολιτικό συμβολισμό λόγω του πρόσφατου πολέμου στις Μαλβίνες - επί της ομάδας της Αγγλίας, στον προημιτελικό του μουντιάλ του Μεξικού. Ηγέτης τότε της ομάδας ήταν βέβαια ο Ντιέγκο Μαραντόνα, με δύο εμβληματικά γκολ: Το πρώτο ήταν το διαβόητο"χέρι του θεού" ενώ το δεύτερο έχει χαρακτηριστεί και γκολ του αιώνα, καθώς το "δέκα" ξεκινώντας πίσω από τη σέντρα πέρασε όλη την αντίπαλη άμυνα για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του Σίλτον. Το παραθέτουμε κι αυτό με τη αξέχαστη περιγραφή του Βίκτορ Ούγκο Μοράλες:





Χαρακτηριστικές φωτό από το Αργεντινή 4 - 0 ΗΠΑ

Το εντυπωσιακό γκολ του Μέσι με φάουλ

"Πίπα" Ιγκουαϊν
Νεαρός φίλος του Μέσι τον "προσκυνά" στον αγωνιστικό χώρο

Αιθέριες υπάρξεις στις κερκίδες της Αργεντινής

"Φτάνει πια! Αλλαγή εθνικότητας: Ζήτω η Αργεντινή!" (μεξικάνος)
Πηγή: marca.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...