Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Ρώσος νομπελίστας καλεί τις ΗΠΑ να άρουν το αποκλεισμό κατά της Κούβας

Ο ρώσος πανεπιστημιακός, Ζορές Αλφιέροφ, βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2000, τάχθηκε πριν λίγες μέρες κατά του αποκλεισμού (εμπάργκο) που διατηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Κούβας. Από το 1962, ο Αλφιέροφ εργάζεται στο πεδίο των ετεροδομών ημιαγωγών. Οι συνεισφορές του στη Φυσική και την τεχνολογία ημιαγωγών είχαν σαν αποτέλεσμα επιτεύγματα στα πεδία των λέιζερ, των φωτοηλεκτρικών κυττάρων, των LED και των επιταξιακών διαδικασιών κατασκευής μικροσυστατικών.


Ακολουθεί η ανοιχτή επιστολή του ρώσου επιστήμονα:

Απευθύνομαι σε όλες τις χώρες, και κατά πρώτο λόγο στις Ηνωμένες Πολιτείες, καλώντας να μπει τέλος στον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό κατά της Κούβας.

Ο λαός της Κούβας επέλεξε τη ζωή της ανάπτυξης και έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι παρόλο τον αποκλεισμό, έχει αναπτύξει επιτυχώς την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την υγεία· οι κουβανοί ζουν σε μια χώρα ελεύθερη και έχουν ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο.

Καθώς επισκέπτομαι συχνά τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Κούβα, γνωρίζω τη χαρά που προκαλεί και στις δύο χώρες η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Δημοκρατία της Κούβας.

Κυβερνόντες των ΗΠΑ, γίνετε άξιοι συνεχιστές των δημοκρατικών παραδόσεων της χώρας σας, σταματήστε τον αποκλεισμό κατά της Κούβας και την κατοχή του Γκουαντάναμο!

Ας δυνωμώσει η κοινή αλληλεγγύη μας υπέρ του ευ ζην του ανθρώπινου είδους, κατά της πολιτικής που απαγορεύει την ελευθερία και το δικαίωμα του λαού της Κούβας να επιλέγει το κοινωνικό του σύστημα.

Zhores Alferov
Βραβείο Νόμπελ Φυσικής
Διδάκτωρ Τιμής Ένεκεν Πανεπιστημίου της Αβάνας
Μέλος Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ
18 Οκτώβρη 2016

Πηγή: Cubadebate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...