Σχετικά με το ιστολόγιο


133 π.Χ.


Μετά από 20 χρόνια πολέμου με την παντοδύναμη Αυτοκρατορία, η περήφανη πόλη της Νουμαντίας παραδίδεται στις ρωμαϊκές λεγεώνες και τους συμμάχους τους. Είναι το τελευταίο προπύργιο αντίστασης των βάρβαρων και ανυπότακτων Κελτιβήρων στην Ιβηρική χερσόνησο. 



Αιμιλιανός Σκιπίωνας
Για να γίνει αυτό όμως, χρειάστηκε να επιστρατευτεί ο στρατηγός Αιμιλιανός Σκιπίωνας ο Αφρικανός ο Νεότερος, εγγονός του Κορνήλιου Σκιπίωνα του Αφρικανού, κατακτητή της Καρχηδόνας. Ο έξυπνος στρατηγός κατάλαβε ότι παρά την αριθμητική υπεροχή και υπεροπλία των Ρωμαίων, η πόλη μπορούσε να αντέξει χάρη στις πετυχημένες εξόδους για ανεφοδιασμό των υπερασπιστών της. Γι' αυτό διέταξε να χτιστεί ένα δεύτερο τείχος γύρω από τη Νουμάντια, περιμέτρου 9 χιλιομέτρων, με σκοπό να της αποκόψει τελείως τον ανεφοδιασμό και την πρόσβαση στον ποταμό Ντουέρο, καταδικάζοντάς την έτσι σε λιμοκτονία. 

Οι Νουμαντίνοι άντεξαν 15 μήνες πολιορκίας, προτιμώντας να πεθάνουν οι περισσότεροι από την πείνα και τις επιδημίες παρά να παραδοθούν. Οι τελευταίοι επιζώντες, αφού αναγκάστηκαν να τραφούν με ακάθαρτα ζώα ή καταφεύγοντας στον κανιβαλισμό, αυτοκτόνησαν για να γλιτώσουν τη μήνη των κατακτητών. Με αποτέλεσμα ο δοξασμένος Ρωμαίος στρατηγός να κατακτήσει μια πόλη φάντασμα, παραδομένη στις φλόγες.

Εμπνευσμένος από την μνημειώδη πολιορκία και την ηρωική πτώση της Νουμαντίας, ο Μιγέλ ντε Θερβάντες έγραψε γι' αυτήν το πιο γνωστό του ίσως θεατρικό έργο (Λα Νουμάνθια), ενώ ο Μεξικανός Κάρλος Φουέντες της αφιέρωσε μια ιστορική νουβέλα (Οι δύο Νουμαντίες) που περιέχεται στο βιβλίο του Η Πορτοκαλία ή οι Κύκλοι του Χρόνου. Επίσης, η ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα την πόλη Σορία της Κεντρικής Ισπανίας, κοντά στα ερείπια της αρχαίας Νουμαντίας, ονομάστηκε Νουμάνθια.

Η πτώση της Νουμαντίας –καθώς και του Σαγούντουμ ή Σαγούντο, που υποτάχθηκε από τους Καρχηδονίους του Αννίβα το 218 π.Χ.– έχει στην ιστορία της Ιβηρικής χερσονήσου θέση ανάλογη με τη μάχη των Θερμοπυλών στην αρχαία ελληνική ιστορία. Ένα επικό παράδειγμα αντίστασης, ηρωισμού και αδιαλλαξίας που σφυρηλάτησε το αδάμαστο φρόνημα ενός λαού που αρχικά ανέκτησε την κοιτίδα του, και πολύ αργότερα, στα χρόνια του Καρόλου Κίντου, κατέκτησε μια αυτοκρατορία "όπου ο ήλιος δεν δύει ποτέ".

Για τους δικούς μας σκοπούς, χρησιμοποιούμε το "Σχέδιο της Νουμαντίας" (Proyecto Numantino) για να κωδικοποιήσουμε τολμηρά εγχειρήματα λίγων αποφασισμένων συνωμοτών απέναντι σε πανίσχυρες Αυτοκρατορίες, προς υπεράσπιση της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της κουλτούρας, η απλά του modus vivendi τους.

Πηγές
Κάρλος Φουέντες, Η Πορτοκαλία ή οι Κύκλοι του Χρόνου
Blog de Estudiantes de Geografía e Historia UNED Cartagena
Wikipedia