Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

"Τιτανομαχία" Λεονάρδο Παδούρα και Πέτρου Μάρκαρη



Για το κλείσιμο του 5ου Φεστιβάλ ΛΕΑ που οργάνωσε και φέτος το Ινστιτούτο Θερβάντες, οι διοργανωτές επιφύλαξαν μια «τιτανομαχία» ανάμεσα σε δύο διεθνώς καταξιωμένους συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας, τον Λεονάρδο Παδούρα και τον Πέτρο Μάρκαρη. Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Βίκτορ Αντρέσκο.

Οι δύο συγγραφείς, οι οποίοι συμπτωματικά έχουν γράψει από 8 αστυνομικά μυθιστορήματα, συμφώνησαν ότι το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι λογοτεχνικό είδος της πόλης - της Αβάνας, της Βαρκελώνης, της Αθήνας, κατά περίπτωση - και ότι υπάρχει συνάφεια τόσο στη λογοτεχνία όσο και στην κουλτούρα και στην ιδιοσυγκρασία γενικότερα των λαών της «περιφέρειας», πιο συγκεκριμένα της Νότιας Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, σε αντίθεση με τη λογοτεχνία και την κουλτούρα της Βόρειας Ευρώπης και Αμερικής.

Ο Παδούρα ειδικά υποστήριξε ότι το σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα οφείλει πολλά σε συγγραφείς της περιφέρειας όπως ο Μανουέλ Βάσκες Μονταλμπάν, ο Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ, ο Αντρέα Καμιλέρι και ο Μάρκαρης. Για τον εαυτό του είπε ότι άρχισε να γράφει στις αρχές της δεκαετίας του 90, μια δύσκολη εποχή για την Κούβα ("Ειδική Περίοδος"), όταν στη λογοτεχνία ξεπηδούσαν νέα ρεύματα που ξέφευγαν από τα περισσότερο πολιτικά και ενθουσιώδη μοτίβα των προηγούμενων δεκαετιών, με νωπό ακόμα το θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης. Έκανε ακόμα αναφορά στο νέο βιβλίο του με τίτλο Herejes που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο στην Ισπανία.



Ο Πέτρος Μάρκαρης από την πλευρά του είπε ότι τόσο ο ήρωας του, ο Κώστας Χαρίτος, όσο και ο Μάριο Κόντε στα βιβλία του Παδούρα, είναι άνθρωποι που παρά τα προβλήματά τους ξέρουν να απολαμβάνουν τις μικρές χαρές της ζωής, όπως το φαγητό, την καλή παρέα και το σεξ, σε αντίθεση με τους πρωταγωνιστές των αστυνομικών μυθιστορημάτων της αγγλοσαξονικής σχολής. Πρόσθεσε ακόμα ότι ένα χαρακτηριστικό των δύο λαών είναι ότι "δυστυχούν" με τον ίδιο τρόπο και έτσι μπορούν, παρά τη γεωγραφική απόσταση και τις φανερές διαφορές, να καταλάβουν ο ένας τον άλλον.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ινστιτούτου Θερβάντες, παρουσία του πρέσβη της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες, του κουβανού καλλιτέχνη Αλέξις Ντίας Πιμιέντα, του χιλιανού ποιητή Χάιμε Σβαρτ και άλλων προσωπικοτήτων. Στο τέλος ο πολύ δημοφιλής και στην Ελλάδα κουβανός συγγραφέας (Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2012, μεταξύ άλλων) υπέγραψε βιβλία των αναγνωστών του και συνομίλησε μαζί τους.


Ο Λεονάρδο Παδούρα θα εμφανιστεί και την Τετάρτη 26 Ιουνίου (8 μ.μ.) στην εκδήλωση Οι συγγραφείς του κόσμου στον ΙΑΝΟ (βιβλιοπωλείο Ιανός), όπου θα συζητήσει με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη για το τελευταίο του βιβλίο, Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε...